luni, 24 decembrie 2012

Conservarea icrelor proaspete

Pregatirea icrelor in vederea pastrarii lor, imediat dupa ce au fost scoase din peste, este in general putin cunoscuta. Greseala care se face in mod frecvent este de a se sara si a fi puse, asa cum sunt la borcan.Este gresit deoarece sarea, fiind higroscopica, absoarbe sangele din icre.Acest lucru face ca icrele puse la borcan sa capete o culoare cenusie iar prezenta sangelui retinut in acest mod face ca gustul lor sa nu fie cel mai bun.
     Icrele sunt invelite intr-un saculet vitelin straveziu, in interiorul saculetului fiind si vase de sange, care hranesc icrele in timpul cresterii lor.Toate acestea trebuie indepartate inainte de a le sara.Odata indepartate toate ''pielitele'' icrele se pun intr-o sita (sita de faina) pe o farfurie in frigider timp de 10-12 ore ca sa se scurga sangele. Dupa trecerea acestui timp va veti da seama ce cantitate de sange contineau. Apoi li se poate da sare (10%) si pot fi puse in borcan, cu putin ulei deasupra lor dupa care pot fi tinute in frigider un timp indelungat (circa 6 luni).In scurt timp bobitele de icre vor capata o culoare portocalie-rosie, aproape xa icrele de Manciuria.
     Icrele nu pot fi preparate imediat dupa recoltarea lor, fiindca nu se leaga; dupa circa o saptamana se poate incepe prepararea si consumarea lor.
     Calitativ, cele mai bune icre sunt cele de stiuca, aproape la fel de bune sunt cele de crap si in cele din urma, icrele de caras si alti pesti.
     Se consuma, de asemenea, si icrele de pastravi, care au un bob mai mare decat celelalte.
Prepararea icrelor de stiuca crap si caras 
 Ingrediente 
150 gr icre;450 g ulei;200 ml sifon sau apa minerala;75 gr ceapa; sare masline; 50 ml suc de lamaie
Uleiul trebuie sa reprezinte de 3 ori cantitatea de icre.
Preparare
1.Icrele se pun in vasul mixerului si se desfac cu cateva picaturi de ulei. Se incepe amestecarea uleiului cu icrele.La inceput uleiul se toarna putin cate putin; spre sfarsit, uleiul poate fi turnat ceva mai mult.Mixerul va fi utilizat la viteza minima.
2.Cand icrele se ingroasa si practic nu mai pot fi amestecate cu ulei se adauga 1-2 linguri de sifon sau apa minerala ;icrele se subtiaza si permit incorporarea a inca ceva ulei. Operatia se repeta de cateva ori.Prin adaugare de sifon icrele se albesc.
3.Dupa ce s-a terminat uleiul se adauga sucul de lamaie apoi ceapa taiata marunt si sare, daca mai este nevoie.
Se aseaza icrele intr-o farfurioara si se decoreaza cu masline.
Daca intamplator icrele sunt prea sarate dupa operatia 3 se poate adauga gris fiert (1-2 linguri de masa de gris crud).Unii adauga miez de paine alba inmuiata in lapte sau in apa si bine stoarsa, dar in felul acesta se modifica gustul icrelor.La fel se procedeaza si in cazul in care icrele se taie.
 

5 comentarii:

  1. Buna ziua, ati ibtalnit icre verzi in crap proaspat? Nu-mi explic culoarea decat daca ar fi in proces de maturizare (daca putem vorbi despre asa ceva la icre). Multumesc pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este in regulă. Se respecta procedura de mai sus și în circa două săptămâni la frigider, icrele vor căpăta o culoare roșiatică plăcută.

    RăspundețiȘtergere
  3. Care este timpul minim dupa recoltare dupa care se pot prepara icrele?

    RăspundețiȘtergere
  4. Icrele de crap sant bune daca le gasesc in peste toamna Am cumparat acum si au fost plini cu icre

    RăspundețiȘtergere
  5. Da eu am pus la borcan și s-au făcut roșii. Se amesteca mai greu ca nu sunt dezvoltate suficient. Eu am pus o felie de pâine la început și am făcut la robot.

    RăspundețiȘtergere